Toekomstmuziek

Eén Europees luchtruim

Europa is er al jaren mee bezig, maar het wil maar niet van de grond komen: een Europees luchtruim. De EU wil één internationaal luchtruim met een universeel beleid. Nu zijn er 650 secties, verdeeld over 60 verkeerscontroles verdeeld over de 27 lidstaten. Europees Commissaris voor Transport Siim Kallas vindt het te lang duren en dreigt met boetes voor EU-landen die er geen vaart achter zetten. “We lopen ernstig achter op onze oorspronkelijke ambities”, zei Kallas. “Na tien jaar zijn de kernproblemen nog hetzelfde.”

Handout satellite photograph shows a cloud of volcanic ash between Iceland and ScotlandDat de EU het luchtruim wil moderniseren, komt de capaciteit ten goede. Volgens Kallas wordt het dan drie keer zoveel. Ook de veiligheid zal worden verbeterd en de luchtvervuiling verminderd.

Nederland loopt echter gewoon op schema, met nog vier andere landen. Nederland heeft samen met vijf andere landen al een deelluchtruim gevormd, de FABEC, bestaande uit België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Nederland en Zwitserland. Volgens staatssecretaris Joop Atsma van Luchtvaart is samenwerking efficiënt. Het scheelt in kosten en leidt tot minder CO2-uitstoot.